ZUUR is niet alleen in Rotterdam bekend, maar door haar eigenzinnige voorstellingen op bijzondere plekken reikt de roem helemaal tot in Tsjechië: Brno.

Dat is dan ook waar een select gezelschap van ZUUR begin juli dit jaar naar afreisde. Op uitnodiging van een Tsjechische doctoraal studente Nederlands (!), die in Nederland haar Master volgde en zodoende eerder een ZUUR-voorstelling had gezien, speelde ZUUR de succesvolle voorstelling Honger (Hlad) in hartje Brno. Niet op een theaterfestival of iets anders kunstzinnigs, nee; als onderdeel van een zomercursus Nederlandse taal en cultuur.

Honger speelde in Rotterdam in een kleine, oude slagerij en was daar speciaal op locatie gemaakt. De locatie die in Brno ter beschikking werd gesteld, was van een heel andere orde. Niets kleins of ouds, maar een grote, lege, nieuwe ruimte. Met één troef: 3 hele grote ramen! Die ramen gaven een groot impuls aan de nieuw te monteren locatievoorstelling: er werd gespeeld ín het open raam en ervoor met het publiek buiten. Vervolgens werd het publiek door de ramen naar binnen geloodst en werd er buiten, op straat gespeeld, achter een watergordijn. Honger in Brno werd zodoende een heel andere voorstelling dan de Rotterdamse versie.

In drie groepen kwamen de studenten van de zomercursus de voorstelling bekijken. De eerste voorstelling, met de minst ervaren studenten, verliep nog wat stroef. Het is altijd even wennen op een nieuwe locatie te spelen, zeker als het publiek moeite heeft het Nederlands te verstaan. De tweede en derde voorstelling die avond maakten dat ruimschoots goed; lekker ingespeeld, genietend van de mooie beelden die de locatie opleverde spelen voor vloeiend Nederlands sprekende Tsjechische, Oekraïense en Hongaarse studenten!

Dankzij vermeldingen in culturele krantjes in Brno kwamen er ook in Brno wonende Nederlanders op de voorstelling af. Heel bijzonder. En terecht natuurlijk; want wanneer speelt er nu een Nederlandstalige locatietheatervoorstelling in Brno? ZUUR houdt zich in ieder geval warm aanbevolen die taak nogmaals op zich te nemen.