Louis Paul Boon (1912-1979)

Louis Paul Boon wordt op 15 maart 1912 geboren te Aalst, in een arbeidersgezin. Met veel moeite kunnen zijn ouders hun oudste zoon naar school laten gaan, maar deze toont nauwelijks interesse voor zijn studies. Alleen in het vak Nederlands blinkt hij uit. Boon wordt op zestienjarige leeftijd van school gestuurd wanneer blijkt dat hij ‘verboden boeken’ in zijn bezit heeft. Hij wil kunstschilder worden en volgt in de avonduren schilder- en tekenlessen aan de Academie voor Schone Kunsten in Aalst. Door geldgebrek moet hij echter zijn lessen aan de academie opgeven en neemt verschillende schilderklussen aan, onder andere in de vrieskelders van een brouwerij. Zijn vrije tijd wijdt hij aan de Kunst: ‘Ik ga al mijn dromen opschrijven. En ik ga al mijn dromen schilderen.'. In 1936 trouwt Louis Paul Boon met Jeanette Charlotte de Wolf. Zijn vrouw begint met veel succes een kleine kledingwinkel en neemt hierbij een leermeisje in dienst. Drie jaar na het huwelijk wordt Boons enige zoon geboren: Jozef Clement (‘Jo’).

In de periode voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog wordt Boon verscheidene malen opgeroepen voor militaire dienst. Vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt hij krijgsgevangen gemaakt en overgebracht naar een werkkamp in de buurt van Hannover. In augustus van 1940, een half jaar na zijn vertrek, mag hij terugkeren naar Aalst. De omstandigheden die hij thuis aantreft, zijn weinig rooskleurig: er is nauwelijks werk te vinden en ook zijn vrouw is genoodzaakt haar confectiewinkel te sluiten.

Boon wordt in deze periode regelmatig overmant door depressies en als therapie schildert en schrijft hij steeds vaker. In 1942 debuteert Louis Paul Boon met De voorstad groeit. Sindsdien publiceerde hij meer dan dertig romans en verhalenbundels, essays en ontspanningslectuur, soms onder verschillende pseudoniemen. Menuet, dat Boon beschouwt als een van zijn beste werken, wordt in 1954 voltooid en verschijnt in 1955 in twee delen in het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Zijn dubbeltalent wordt in de jaren ’60 en ’70 erkend door verschillende expositie van zijn beeldende werk in Nederland en Vlaanderen. --vervolg--


begin - menuet - nieuws - speeldata - Louis Paul Boon - foto's - ZUUR